Pomisleki

Požar
Na Tehniški univerzi na Dunaju so 7. februarja leta 2000 izvedli test gorljivosti stene iz slamnatih bal. S testom so dokazali, da ometana stena iz slamnatih bal izpolnjuje standard požarne odpornosti F90. To pomeni, da se stena iz slamnatih bal izpostavljena predpisani temperaturi za požarni test upira gorenju več kot 90 minut. Več o tem v diplomski nalogi v poglavju 6.1.

Glodavci
Osnovna sestavina slame je celuloza. Celuloza je tudi glavna sestavina lesa. Glodavci slame in lesa ne jedo. Dr. Šantavec s Katedre za agronomijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani pravi, da v slami praktično ni hranilnih snovi (hranila so v zrnju) in je posledično nezanimiva za glodavce kot hrana. Seveda pa je slama, prav tako kot steklena volna ali stiropor, lahko prostor bivanja glodavcev. Zato je potrebno pravilno izvesti konstrukcijske detajle in jim onemogočiti bivanje v slami. Mi to znamo.

Veter
Specifična masa slamnatih bal je nekaj čez 100 kg/m3, specifična masa ilovnatega ometa pa 1600 kg/m3. Skupna masa hiše iz slamnatih bal doseže približno 60% opečnate hiše in precej presega maso lesene skeletne hiše. Gradnja iz slamnatih bal se tako dobro obnese tudi v bolj vetrovnih območjih Slovenije. Več o tem v  diplomski nalogi v poglavju 8.1.3.

Vlaga in plesen
Če so slamnate bale izpostavljene stalni vlagi nad 70%, začnejo kmalu plesniti in gniti. V podjetju Golibar konstrukcijske detajle izvedemo tako, da je slama celo življenjsko dobo stavbe suha, hiša pa posledično zdrava in trajna.

Trdnost
Statično trdnost naših konstukcij zagotavlja lesen skelet, kot pri kozolcu ali leseni hiši. Slamnate bale in ilovnat omet že tako dovolj trdno konstrukcijo še dodatno ojačajo.

Imaš še kakšen pomislek? Pokliči nas na 040 425 202 ali piši na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. in ga bomo proučili.

Kontakt

  040 425 202
luka.lampret@golibar.com

Lokacija

Gatina 23 a
1290 Grosuplje

 

Povežite se