O podjetju

V podjetju Golibar se ukvarjamo s človeku prijazno gradnjo iz naravnih, skozi stoletja in tisočletja dokazanih materialov. Naše hiše iz slamnatih bal so zdrave in zagotavljajo visok nivo udobja bivanja. Mehke valovite površine sten in zaobljene špalete so prijetne za oko in balzam za dušo. Smo zanesljivi strokovnjaki z inovativnimi in preprostimi rešitvami. Spoštujemo naravo. V odnosih smo predvsem človeški. Kar obljubimo, to tudi naredimo. Za vsako vašo idejo imamo konkretno in kvalitetno človeku prijazno rešitev.

Izvor imena

Temelj obstoja in razvoja našega podjetja je tradicionalno slovensko znanje s področja ljudskega gradbeništva in stavbarstva oplemeniteno z dognanji sodobne znanosti. Naše ime izhaja iz starega ljudskega izrazoslovja,  golíbar je namreč vzhodnoslovenski starinski narečni izraz za avtohtono slovensko ptico, bolj poznano pod imenom škrjanec.

 

Življenjepis ustanovitelja

Z uporabo naravnih gradbenih materialov se srečujem od časa svojega dela in bivanja na hribovski ekološki kmetiji Longo Mai v Lobniku nad Železno Kapljo na avstrijskem Koroškem.

Po tej izkušnji sem v okviru študijske prakse na ljubljanski Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo delal v arhitekturnem biroju Estudi Miquel Lacomba na španski Majorki. Tam sem se med delom s priznanim arhitektom Miquelom Lacombo spoznal s principi arhitekturnega načrtovanja in raziskovanja in se hkrati priučil tipičnih otoških navad na čelu s siesto.

Iz Majorke sem se po krajšem postanku v Sloveniji odpravil v Moldavijo, kjer sem delal kot prostovoljec Evropske prostovoljne službe v Komratu, prestolnici pokrajine Gagauzije. Tam sem med drugim pomagal domačinu Koli pri gradnji njegove hiše iz na soncu sušenih ilovnatih zidakov imenovanih čerpič. 

Po vrnitvi v Slovenijo sem sodeloval pri gradnji več objektov pod vodstvom graditelja Kristijana Zvera. Leta 2011 sem na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani pod mentorstvom izr. prof. dr. Violete Bokan-Bosiljkov diplomiral z diplomsko nalogo z naslovom Uporaba slamnatih bal kot gradbenega materiala pri ekološki gradnji. Med pisanjem diplomske naloge sem se detajlno poglobil v značilnosti materialov pri takšni gradnji, njihove omejitve in prednosti ter v pravila in zakonitosti takšne gradnje. V pomoč mi je bila strokovna literatura izjemnih strokovnjakov na področju gradnje iz slamnatih bal predvsem Handbuch Strohballenbau (avtorja Gernot Minke in Benjamin Krick) ter Design of Straw Bale Buildings (avtor Bruce King). Med izdelovanjem diplomske naloge in proučevanjem konkretnih primerov gradnje sem se prepričal, da je strokovna gradnja iz slamnatih bal kvalitetna, trajna in zanesljiva, poleg tega pa zelo malo obremenjujoča za okolje in zdrava za bivanje.

Leta 2012 sem ustanovil podjetje Golibar in pod mojim vodstvom smo 130 let star kozolec (toplar) preobrazili v sodobno stanovanjsko hišo, sedaj že dom prijetne dolenjske družine.

Luka Lampret, diplomirani inženir gradbeništva, ustanovitelj podjetja, direktor, razvojnik, fizični delavec in človek

logo gnezdo

Kontakt

  040 425 202
luka.lampret@golibar.com

Lokacija

Gatina 23 a
1290 Grosuplje

 

Povežite se